Het Vesta gebouw in beeld

, , ,

De Vesta Arnhem - Mariëlle Verhoef

Het Vesta gebouw is een markant, neoclassisistisch gebouw aan de Jansbinnensingel. Het werd in 1930 gebouwd in opdracht van een verzekeringsmaatschappij met de naam Vesta.

Vesta was de Romeinse godin voor huis en haard en veiligheid: een prima naam voor een verzekeringsmaatschappij dus!  Het gebouw is ontworpen door de Arnhemse architect Willem Diehl en kent, zoals de meeste van zijn werken, duidelijke Jugendstil invloeden.

Het interieur laat nog iets zien van de grandeur van vroeger, met name het trappenhuis direct achter de voordeur is indrukwekkend. Tussen de trappen bevindt zich een schitterend mozaïek, door het personeel geschonken aan de Vesta ter ere van een jubileum. Boven staan nog stijlvolle kantoormeubelen, er ligt dikke, rode vloerbedekking en er hangen zware gordijnen met gordijnkoorden. In een hedendaags kantoor vind je zulke dingen niet meer!

Helaas staat het gebouw, een Rijksmonument, al een tijd leeg. Hopelijk wordt er een koper gevonden die er een mooie bestemming voor heeft. Deze foto’s zijn gemaakt tijdens een rondleiding in het Open Monumentenweekend van 2016.