TODAY: Eusebiuskerk werkt zich langzaam uit de steigers

Eusebiuskerk in de stijgers - ArendtsFotografie

Inmiddels weten we haast niet beter: de Eusebiuskerk is dat mooie gebouw dat al jaren in de steigers staat. Maar daar gaat verandering in komen! Zoals het er nu naar uit ziet zal de kerk in 2019 grotendeels weer mogen stralen in het zuidelijke deel van Arnhems stadscentrum.

Gemeente Arnhem heeft eindelijk voldoende geld kunnen reserveren om een belangrijk deel van de restauratie daadwerkelijk plaats te kunnen laten vinden. Niet alleen de toren is onderdeel van het project. Ook de binnenkant wordt flink gerenoveerd, voor betere akoestiek. Het maakt de kerk daardoor nog toegankelijker voor (symfonische) concerten.

Voor de totale renovatie is nog veel extra geld nodig, maar het begin is gemaakt. De toren kan in 2019 eindelijk uit de steigers.

De Eusebiuskerk is om meerdere redenen een karakteristiek stuk Arnhem. Het betreft een mooi voorbeeld van de laatgotische bouwkunst in Nederland. Het gebouw geeft kleur aan de zuidelijke binnenstad van Arnhem. Daarnaast heeft het zeker een belangrijke symbolische betekenis: de kerk is geschiedenis. De kerk die inmiddels al meer dan 500 jaar oud is, grijpt terug naar de Middeleeuwen, herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog en wordt door velen gezien als een herdenkingsmonument.

Dus nog even zullen we onze ogen moeten laten glijden langs het grote steigerwerk, maar er is iets om naar uit te kijken. Gelukkig kunnen we in de tussentijd de kerk gewoon nog blijven bezoeken. En nu alleen nog hopen dat er de komende jaren nog meer geld beschikbaar komt voor de rest van het project.