11 Luchtmobiele Brigade

Recent brachten wij een bezoek aan de 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. De brigade is gevestigd in de Oranjekazerne aan de Koningsweg.

De Luchtmobiele Brigade, opgericht in 1992, is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. Deze brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Daarnaast kan de brigade ook worden ingezet voor calamiteiten in Nederland, zoals bij b.v. (dreigende) overstromingen en grote bosbranden. De rode baret van de luchtmobiele militairen is het internationale herkenningsteken van paratroepen en luchtlandingstroepen.

De 11 Luchtmobiele Brigade is een onderdeel van de Koninklijke Landmacht en kan voor de uitvoering van haar taken gebruik maken van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht faciliteert de Luchtmobiele Brigade met b.v. helikopters van het type Apache en Chinook. Die brengen manschappen en hun materiaal (bijv. de slingery – voertuigen onder de chinook) van de Luchtmobiele Brigade naar het gebied waar ze ingezet moeten worden.

De Oranjekazerne, waar de 11 Luchtmobiele Brigade is gehuisvest, ligt in een uitgestrekt gebied van (voormalige) militaire complexen en oefenterreinen rondom de Koningsweg, vanaf vliegveld Deelen en Nationaal Park De Hoge Veluwe tot aan de A12.
Dit gebied was al tijdens de 2e Wereldoorlog gemilitariseerd door de Duitse bezetter. Het betreft hier vliegbasis Deelen, een voormalig Divisionsdorf en de Diogenesbunker. Veel militaire gebouwen zijn toen gebouwd met het uiterlijk van boerderijen om, met name van boven af, te camoufleren dat het militair terrein was. Vele, deels gerestaureerde, gebouwen herinneren hier nog aan. De Diogenesbunker vormde in de 2e Wereldoorlog het commandocentrum van de Derde Jachtdivisie van de Luftwaffe en was het centrum van de luchtverdediging van Nederland, noordelijk België, het grensgebied Nederland/Duitsland en Het Ruhrgebied. Diogenes stond direct contact met het hoofkwartier van de Luftwaffe in Berlijn.

De naam Oranjekazerne herinnert aan de naam van de in 1824 gebouwde Oranjekazerne in Den Haag, die in 1919 door brand werd verwoest.
In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog 1951/1953 (West Europa en Verenigde Staten van Amerika tegen Oost Europa), en in de tijd dat de Nederlandse Krijgsmacht weer op parate sterkte moest worden gebracht, werden verspreid over Nederland een aantal kazernecomplexen gerealiseerd volgens eenzelfde ontwerp. Het betrof hier kazernes in o.a. Ermelo, Havelte, Nunspeet en Ossendrecht. De Oranjekazerne verkeert nog voor een groot gedeelte in oorspronkelijke staat, maar is wel aangepast aan de ontwikkelingen van de tijd en op basis van voortschrijdend inzicht, zoals het einde van de koude oorlog, afschaffing dienstplicht, bezuinigingen en veranderingen op huisvestingsgebied (nieuwe gebouwen).

De Oranjekazerne is nu al meer dan 25 jaar in gebruik van de 11 Luchtmobiele Brigade. Het grootste gedeelte van deze brigade is gelegerd op de kazerne in Schaarsbergen. Er is ook nog een tweede kazerne, die in Assen staat.
Meer weten over de Luchtmobiele Brigade?
Kijk op: www.defensie.nl en www.werkenbijdefensie.nl