Burgemeesterswijk

De Burgemeesterswijk ligt in het noordwesten van Arnhem en de wijk wordt begrensd door de straten Zijpendaalseweg, met aan de overkant Park Sonsbeek, Amsterdamseweg, Bakenbergseweg en Izaak Evertslaan.

Burgemeestersplein 1

Burgemeestersplein 1

De Burgemeesterswijk ontstond eind 19e eeuw op een gedeelte van het landgoed Sonsbeek. Het gebied kwam in 1885 in handen van projectontwikkelaar Thomas Etty. Deze wilde zijn kapitaal vergroten door een villapark aan te leggen en zijn bezit in afzonderlijke percelen te verkopen.
Dit paste prima in het gemeentelijk beleid om Arnhem tot een woonstad voor welgestelden te ontwikkelen. Na 1900 kwam de huizenbouw in de wijk pas goed op gang, na de aanleg van het riool.
De bebouwing bestond voornamelijk uit herenhuizen. Vanaf het begin werden de straten naar burgemeesters (en wethouders) vernoemd.
Na 1910 is de Burgemeesterswijk verder naar het westen tot aan de Izaak Evertslaan uitgebreid.
In dit gedeelte werden over het algemeen vrijstaande herenhuizen op veel ruimere kavels gebouwd.

Van Pallandtstraat 58-60

Van Pallandtstraat 58-60

De Burgemeesterswijk is uniek vanwege de ligging, de benutting van de hoogteverschillen en het spectaculaire uitzicht op park Sonsbeek. De wijk oogt schilderachtig door de lichtgebogen straten, de afgeronde bouwblokken, de pleinvormige groene ruimtes en enkele wijde straatopeningen naar de Zijpendaalseweg en het Sonsbeekpark.
De bestaande hoogteverschillen vormden een belangrijk uitgangspunt voor de stedenbouwkundige opzet. Belangrijk is de samenhang met het Sonsbeekpark. De wijk is ook van belang vanwege de hoge architectonische kwaliteit en gaafheid van het merendeel van de bebouwing, alhoewel de tand des tijds haar sporen heeft nagelaten. Met name aan het begin van de wijk (vanuit het stadscentrum gezien) in o.a. de Sweerts de Landasstraat zien de herenhuizen er nu toch wel gedateerd uit. Een forse opknapbeurt (waaronder het stralen van de gevels, het opnieuw voegen van muren, het schilderen van houtwerk en het bijwerken van het groen) zou deze wijk ten goede komen en het geheel weer meer allure geven. Het is nu niet echt meer de chique wijk van vroeger.

Desalniettemin blijft een wandeling in de Burgemeesterswijk zeker de moeite waard. Er staan veel rijk gedecoreerde huizen in verschillende bouwstijlen. Wij geven wat voorbeelden.

De Bouriciusstraat nummers 9 en 11 en het Burgemeestersplein nummers 1, 2 en 3 zijn rijksmonumenten.
Op het Burgemeestersplein staat ook het borstbeeld van de (inmiddels overleden) actrice Audrey Hepburn, die rond 1940 daar woonde.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

De Cordesstraat nummer 4 en de Jollestraat nummers 1 en 3 zijn gebouwd in Engelse landhuisstijl.
De Lawick van Pabststraat nummers 1 en 3 zijn een mengvorm van neorenaissance, art nouveau en chaletstijl. Nummer 31 in die straat is een rijksmonument en ontworpen door Karel de Bazel, die ook Röellstraat nummer 2 ontwierp. Karel de Bazel kennen we ook als ontwerper van het voormalig hoofdkantoor van Koninklijke Heidemaatschappij N.V. aan het Sickeszplein in Arnhem.

De panden (blok) met de nummers 1 tot 3a aan de Van Nispenstraat zijn ontworpen door de architect Gerrit Feenstra in de stijl van het Nieuwe Bouwen.
De panden aan de Van Pallandtstraat nummers 30-36, 56-58 en 60 hebben ornamenten/details in Jugendstill.

En bekijk ook eens de panden aan de Zijpendaalseweg vanuit het Sonsbeekpark.

De Burgemeesterswijk en het Sonsbeekpark zijn een parel voor Arnhem en zijn dus niet voor niets beschermd stadsgezicht.

De vetgedrukte woorden verwijzen naar de foto’s in de rechterkolom.