Historische Kelders

Verborgen en verscholen onder de levendige en ontwikkelende binnenstad ligt een stukje Arnhems verleden. De zogenaamde historisch kelders zijn in 2001 gerenoveerd en behoren tot het cultureel erfgoed van onze stad. De 30 opzichzelfstaande vertrekken zijn onlangs opengebroken en met elkaar verbonden. De individuele kelders vormen sindsdien een mysterieus geheel dat sinds 2002 toegankelijk is voor publiek met littekens en herinneringen uit elke eeuw die volgde sinds het ontstaan van de ondergrondse panden.

Terug in de tijd
In de 14e eeuw, een periode van welvaart, werden grote koopmanshuizen, herbergen en wijnhuizen gebouwd in het Arnhemse handelskwartier. Dit gebied werd gevormd door de Rijnstraat en de Korenmarkt. De bijbehorende kelders waren ruime opslagplaatsen en werden als onafhankelijke ruimtes verhuurd aan marktkooplui en later handelslieden. Via een uitbouw voorzien van een luik (een koekkoek) waren de kelders los van de huizen te bereiken. De grootste kelders liggen onder het oudste pand van Arnhem: het St. Petersgasthuis.

Veelzijdig karakter
Door de jaren heen hebben ze verschillende functies gediend. Ze werden gebruikt voor de opslag van handelswaar, maar ook om kolen in op te slaan, of als koeling voor onder andere marktproducten. Zelfs tijdens de tweede wereldoorlog is nog dankbaar gebruik gemaakt van de veilige ondergrondse ruimtes.  Uiteindelijk begonnen de kelders hun waarde te verliezen en werden ze voornamelijk nog gebruikt als rommelopslag voor onder andere bouwmateriaal. Het resultaat: tijdens de ontruiming van de kelders werden ongeveer 120 containers vol afval geloosd uit de ondergrondse panden.

De huidige kelders
Inmiddels zijn de huizen grotendeels verloren gegaan. De kelders, ook al verloren zij hun functie, zijn echter altijd blijven bestaan. Tegen het eind van de 20e eeuw zijn de kelders herontdekt en uiteindelijk gerestaureerd en samengevoegd tot een groot complex.

De nieuwsgierige Arnhemmer kan zelf een kijkje nemen in de ondergrondse ruimte, of kan zich laten rondleiden door een gids van Stichting Gilde Stadswandeling. Wie meer wil kan de ruimte zelfs huren voor een bedrijfsuitje, netwerkborrel of vergadering, maar ook voor trouwerijen en andere feesten.

Historische Kelders Arnhem - ArendtsFotografie