Gijs Jacobs van den Hof

Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965), een bekende Arnhemmer? Wie is die man en waarom zou hij tot onze verbeelding (moeten) spreken?
Er zijn in Arnhem (noord) veel werken te vinden van deze Arnhemse beeldhouwer. Je moet er maar eens op letten als je  in en nabij het centrum wandelt of fietst.

Gijs Jacobs van de Hof werd als zoon van een bakker in 1889 in Arnhem geboren. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en ontwikkelde zich als autodidact tot beeldhouwer.
Tussen 1906 en 1921 woonde en werkte hij met name in Amsterdam, maar ook in Antwerpen en Parijs. Hij was bevriend met bekende Nederlandse beeldhouwers, zoals Mari Andriessen en John Rädecker. Andriessen kennen we van het beeld De Dokwerker in Amsterdam. Rädecker van het Nationaal Monument op de Dam, ook in Amsterdam.
Jacobs van den Hof was een van de oprichters van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en is ook lange tijd voorzitter van deze kring geweest.

Jacobs van den Hof was een veelzijdig beeldhouwer. Hij werkte met veel steensoorten (marmer, travertin, albast), maakte houtsnijwerken, werkte met chamotte en gebruikte verschillende bronsgiettechnieken. Hij leverde vrij werk af (naakten en portretten) en werkte in opdracht (portretten, monumentaal werk, penningen, reliëfs). Zijn stijl van werken is classicistisch.

In 1921 vestigde de kunstenaar zich weer in Arnhem, waar hij tot zijn pensionering (1954) docent was aan de Kunstacademie (nu Artez). Hier leidde hij veel bekende beeldhouwers op en gaf les in keramiek en bronsgieten. Opmerkelijk feit is dat door hem de zogenaamde verlorenwasmethode in opnieuw werd geïntroduceerd in Nederland. Deze methode is een techniek om metalen en glazen voorwerpen te gieten. Kleine producten met een hoge maatnauwkeurigheid en van middelgrote tot grote serie kunnen vervaardigd worden met deze methode. De Franse naam van deze methode is cire perdue, waar ze oorspronkelijk ook vandaan komt. Begrippen die in dit kader genoemd kunnen worden zijn spuitgietmachines en rapid prototyping- technieken.

Kunstwerken in Arnhem
Kunstwerken van Gijs Jacobs van den Hof in Arnhem zijn:

De Pleuranten (Verdriet, Wanhoop, Vertrouwen, Berusting) op begraafplaats Moscowa; dit beeld vormde eerder één geheel met het beeld Mens tegen macht.
Mens tegen macht (oorlogsmonument/bronzen mannenfiguur) naast de Eusebiuskerk (was oorspronkelijk bovenop het beeld de Pleuranten geplaatst).
Pegasusplaquette (boven een bank) Airborneplein/Berenkuil.
Zuil (oorlogsmonument) Airborneplein/Berenkuil.
Offervaardigheid (knielende vrouw in brons), Park Sonsbeek.
Reliëf van een Hert aan de Tellegenbank, Park Sonsbeek .
Man en Vrouw (voorgevel Vestagebouw). Jansbuitensingel.
Zes Vestaalse Maagden
, die het haardvuur bewaken (voorgevel Vestagebouw). Jansbuitensingel.
Vier figuren
(twee mannen en twee vrouwen boven ingang gebouw Sickeszplein 1.
Twee Muzen:  Inspiratie (Apollo) en Fantasie (Aphrodite) voorgevel Stadstheater, Velperbinnensingel (door aanbouw nog maar één beeld zichtbaar).
De Gele Rijder op het Gele Rijdersplein.

Het oorlogsmonument De Zuil op het Airborneplein is feitelijk geen creatie van Jacobs van de Hof. De kunstenaar kwam op het zeer ‘originele’ idee om een beschadigde zuil van het in puin geschoten Paleis van Justitie (Gerechtshof)  Arnhem om te vormen tot oorlogsmonument, een herinnering aan de Slag om Arnhem.

Zoals al aan het begin gezegd, beelden van Gijs Jacobs van den Hof kom je in Arnhem (Noord) veelvuldig tegen. Je moet er maar eens op letten. Of maak een fietstocht langs werken van zijn hand. Je vindt ook beelden van de kunstenaar in Museum Arnhem, het Kröller-Müller Museum (Otterloo), Singer Museum (Laren) en Museum aan Zee (Scheveningen).

Het laatste grote werk van Gijs Jacobs van den Hof is ‘De Gele Rijder’ op het Gele Rijdersplein; welke Arnhemmer kent dit beeld nou niet. Het beeld dateert uit 1963.
De veelzijdige beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof overlijdt in 1965, 76 jaar oud. Hij is begraven op de begraafplaats Moscowa.

Gijs Jacobs van den Hof, zeer zeker een Bekende Arnhemmer.