John Frostbrug

De oorspronkelijke naam van de brug was Rijnbrug. In september 1978 werd de brug vernoemd naar John Dutton Frost. Hij was luitenant-kolonel van het 2e bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade tijdens de Slag om Arnhem (Wereldoorlog II – september 1944 – Operation Market Garden). Dit bataljon bereikte de brug, maar slaagde er niet in de brug op de Duitsers te veroveren.

ArendtsFotografie

ArendtsFotografie

 

Al in 1940 was de brug bij de Duitse invasie in Nederland opgeblazen door het Nederlandse leger om de Duitse opmars te vertragen. Er werd daarna een tijdelijke pontonbrug gelegd terwijl de eigenlijke brug werd hersteld. In augustus 1944 was die brug gereed. Een maand later werd de geheel herstelde brug vernietigd door de Engelsen en Amerikanen; vanuit tactische overwegingen jegens de Duitse troepen in de Betuwe. Na de 2e Wereldoorlog moest de brug dus weer opnieuw geheel hersteld worden. In 1949 werd de nieuwe Rijnbrug voor het verkeer opengesteld.

De leuning van de John Frostburg is nu geschilderd in een bordeauxrode kleur, de achtergrondkleur van het embleem van de Britse 1e Luchtlandingsbrigade. Sinds 2014 vindt jaarlijks The Bridge to Liberation, een nationaal herdenkingsconcert, plaats bij de John Frostbrug.