Joop Legerstee

Joop Legerstee (1923-1972): Ome Joop

Wie Joop Legerstee zegt, zegt Ome Joop’s Tour. Wereldberoemd in Arnhem en omgeving.

Joop Legerstee had ooit een tijdschriftenwinkeltje in de Nieuwstad en verkocht iedere dag kranten op station Arnhem (Centraal). Na de 2e Wereldoorlog (1940-1945) lag Arnhem in puin. Er waren veel arme gezinnen met kinderen. In de grote zomervakanties was er voor deze kinderen niets te doen. Joop kreeg het idee om voor die kinderen iets te organiseren: een wielerronde. Joop was een vlot sprekende man die mensen voor zich kon innemen. Met deze kwaliteiten wist hij vrijwilligers en sponsors om zich heen te verzamelen.
Joop organiseerde, samen met politieman Van Veldhoven, voor de arme kinderen uit de volks- buurten in de zomervakanties de inmiddels beroemde wielerronde, maar ook straatvoetbal, atletiek- en zwemwedstrijden. In 1950 werd de eerste wielerronde georganiseerd; dit jaar dus voor de 68e keer.

In 1968 gaf Joop Legerstee het werk van zijn wielerronde uit handen, Chris Lindenhof nam de organisatie over. Joop Legerstee overleed in 1972.

In de loop der jaren heeft de wielerronde (intussen het oudste evenement van Arnhem) zich ontwikkeld tot een professionele organisatie. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door meerdere sponsoren. Alle kinderen van 10, 11 en 12 jaar kunnen in principe meedoen. De kinderen moeten verzekerd zijn/worden voor het geval er eventueel iets naars gebeurt. Ook de fiets moet in orde zijn; er vindt een heuse keuring plaats.

Voor inhoudelijke informatie over Ome Joop’s Tour zie www.omejoopstour.nl
Volgens die website gaat het bij de wielerronde om het kweken van kameraadschap, betonen van hulvaardigheid en tolerantie. Maar bovenal staat (vakantie)plezier centraal.

Met de organisatie en voorbereiding van de tour zijn circa 10 man actief. Met de uitvoering ervan circa 60 vrijwilligers. Ook worden, na een dag van fietsen, activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Zo wordt elk jaar een dag ingeruimd voor een bezoek aan de Efteling in Kaatsheuvel.

Sinds 1987 is Marcel Legerstee, zoon van de oprichter, de drijvende kracht achter de tour. Voor al het werk dat Marcel voor de kinderen verzet, werd hij in 2006 onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Volgens Arnhem2day behoort Joop Legerstee zondermeer tot de Bekende Arnhemmers: Joop heeft met zijn initiatief en jarenlange inzet iets neergezet voor jonge kinderen in Arnhem: een jaarlijks terugkerend evenement waar veel plezier aan wordt beleefd, al bijna 70 jaar lang.