Klingelbeek

De wijk Klingelbeek, ook wel Hoogstede-Klingelbeek genoemd, ligt in het uiterste westen van Arnhem (boven de Nederrijn) en grenst direct aan Oosterbeek. Midden door de wijk loopt de Utrechtseweg (de N225). Ten noorden van de N225 ligt in het groen het voormalige KEMA-terrein, ten zuiden van de N225 de feitelijke woonwijk Klingelbeek.

KEMA(-terrein)
De KEMA (Keuring Elektrotechnische Materialen Arnhem) is opgericht in 1927. Het startte als keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector met het testen van elektrische apparatuur onder het merk KEMA-KEUR. Het bedrijf groeide in de loop van de tijd, zowel nationaal als internationaal, als ook op het gebied van diversificatie van de activiteiten. Die diensten betroffen onder andere advisering op het gebied van energie (opwekking, transport, gebruik en beleid), veiligheid, gezondheid en milieu. In 2011 werd KEMA overgenomen door het Noorse bureau Den Norske Veritas (DNV). DNV beweegt zich op het zelfde gebied als KEMA. DNV heeft vestigingen over de hele wereld, in Nederland in Drachten, Groningen, Barendrecht en dus uiteraard Arnhem.

In 2005 werd het terrein eigendom van TCN en kreeg het de naam van ‘Arnhems Buiten’. Arnhems Buiten presenteert zich als energy business park. Het park huisvest nu een aantal gerenommeerde organisaties op het gebied van energie, certificering en milieutechnologie. Naast DNV zijn er ook gevestigd Tennet, Alliander en NRG. Naast deze ‘energiebedrijven’ zijn er ook andere bedrijven zoals b.v. De Kookplaats Arnhem, een lunch- , diner-  en trouwlocatie: www.kookplaats.net
Maar ook Popcentrum Arnhem. Hier kun je alles wat met cultuur en muziek te maken heeft vinden, beoefenen, praktiseren, verspreiden en leren: www.jacobiberg.nl

Klingelbeek, de wijk
De wijk is vernoemd naar de beek die door de wijk stroomt. De Klingelbeek is een beek die op het Landgoed Mariëndaal in Arnhem ontspringt en vandaar via Arnhems Buiten en de Rosandepolder in de Nederrijn stroomt. Rond deze beek hebben zich in de middeleeuwen een kleine nederzetting en een buurtschap ontwikkeld, met dezelfde naam Klingelbeek. De buurtschap strekte zich als een lintdorp uit langs de oude weg tussen Arnhem en Oosterbeek (de huidige Klingelbeekseweg). Onderdeel van dit buurtschap was Landgoed Klingelbeek. Het landgoed en het buurtschap hebben een agrarische oorsprong.

De eerste eigenaren van het Landgoed waren in 16e eeuw Wijnand Hackfort (1522-1563) en Aleyt Boshoff (1523-1582). Hackfort was burgemeester van Arnhem. Eigenaren van het landgoed waren daarna onder andere de familie Meijbaum, Dabo en Loopuyts. In 1920 werd het landgoed bezit van  fraters van Utrecht. Zij vestigden daar een klooster ‘Huize Sint Eusebius’, vernoemd naar de patroonheilige van Arnhems Grote Kerk. In 2010 werden het terrein en de panden gekocht door een projectontwikkelaar die er een zorgcentrum wilde bouwen; dit ging uiteindelijk niet door.
In 2015 kocht ontwikkelaar Schipper Bosch het landgoed en in 2019 is het de bedoeling dat er onder andere 48 woningen gebouwd zullen gaan worden.

Hulkesteinflat
Als je uit het centrum van Arnhem komt en dus richting Oosterbeek gaat, kom je als eerste in deze wijk op de hoek Hulkesteinseweg/Utrechtseweg een groot flatgebouw tegen: de Hulkesteinflat (je kunt het niet missen), ontworpen door Gerrit Rietveld.De belangrijkste wegen in deze wijk zijn de Hulkesteinseweg (refereert aan het gelijknamig landgoed dat al tussen 1800 en 1900 voor villabouw was bestemd), de Klingelbeekseweg, de Hoogstedelaan (vernoemd naar Huize Hoogstede) en uiteraard de Utrechtseweg.

Klingelbeek is een rustige aangename wijk met circa 1100 inwoners, er wonen ongeveer een gelijk aantal vrouwen en mannen. Er zijn in de wijk zelf geen winkels en horecavoorzieningen. Men is wat dat betreft aangewezen op Oosterbeek en Arnhem (centrum).

Aan de Utrechtseweg gelegen is het woonzorgcentrum Huis en Haard. Onlangs werd dit zorgcentrum geheel vernieuwd en vervangen door zeven groepswoningen voor ouderen met hoge zorgindicatie. Dit project is een initiatief van de DrieGasthuizen- groep, welke laatste we al vaker in het Arnhemse zijn tegengekomen.

Wijngaard
Vermeldenswaardig is nog het feit dat in de wijk een wijngaard is gevestigd. Op een oppervlakte van ca. 0,12 ha, gelegen op een mooie zuidhelling, ligt Domein Klingelberg. De wijngaard is opgericht in 1998 en wordt in stand gehouden door een team vrijwilligers. Alle wijnen worden biologisch geteeld: www.domeinklingelberg.nl

Klingelbeek is als buurtschap/wijk al zo’n 500 jaar oud en heeft een lange geschiedenis; er zijn ongeveer 20 gemeentelijke monumenten, veelal aan de vier belangrijkste wegen in de wijk.
Maar dat betekent niet dat er verder niet aan de toekomst wordt gewerkt. De laatste jaren wordt gewerkt aan nieuwe plannen voor woningbouw (al dan niet al gedeeltelijk gerealiseerd) aan de Hoogstedehof, tussen Klingelbeekseweg en de Hoogstedelaan (115 woningen), het voormalige Elektrumgebied aan de Klingelbeekseweg en het voormalige bedrijventerrein De Hes-Oost nabij de Rosandepolder. En niet te vergeten de nieuwbouwplannen voor Landgoed Klingelbeek zelf.
Kortom: volop plannen en activiteiten voor nu en in de toekomst.

Wil je van de wijk veel meer weten kijk dan op : www.hoogstede.nl