Korenmarkt

De huidige Korenmarkt is bekend als het uitgaanscentrum van Arnhem. De oorsprong van deze plaats gaat ver terug. Sinds de 13e eeuw werd in Arnhem veel graan verhandeld. De Korenmarkt vormde een centrale plaats van deze handel. Om de kooplieden meer beschutting te bieden werd er halverwege de 19e eeuw een overdekte galerij gebouwd. Deze galerij werd in 1899 vervangen door de huidige Korenbeurs.

De Korenbeurs is een ontwerp van architect J.W. Boerbooms en werd in 1899 gebouwd als graanbeurs. De bouwstijl van het pand wordt als eclectisch omschreven, dat wil zeggen dat het een verzameling van verschillende stijlen is. De vensters met ronde bogen zijn in drie stukken verdeeld en herinneren aan de gotiek, evenals de hoge topgevel. De horizontale natuurstenen speklagen verwijzen naar de renaissance. In het ronde venster in de voorgevel was vroeger een klok aangebracht. Daaronder is nog steeds het tegelplateau te zien met het wapen van Arnhem. Binnen in de Korenbeurs zijn een aantal originele Jugendstildecoraties te zien.

Nadat de graanhandel inzakte, met name na de Eerste Wereldoorlog, werden er regelmatig tentoonstellingen gehouden in dit gebouw. Door het inzakken van de graanhandel verloor de Korenmarkt zijn functie en raakte het gebouw in verval.

Op dit moment is het Filmhuis gevestigd in de Korenbeurs, maar dit zal in 2018 verhuizen naar een nieuwe plek op het Kerkplein voor de Eusebiuskerk. Daarna zal bekeken moeten worden wat de nieuwe functie voor de Korenbeurs kan worden.

De Korenmarkt is al jaren bekend als het uitgaanscentrum van Arnhem. Het plein is voorzien van allerlei soorten horeca en de graanpakhuizen rondom herinneren aan de oorspronkelijke functie van deze markt. Een bijzonder gebouw is te vinden op de hoek van de markt en de Luthersestraat (vaak Luthersesteeg genoemd). Dit is het oude kerkgebouw van de Lutherse gemeente uit 1737. Boven de ingang is het reliëf te zien van een zwaan, het symbool van de Lutherianen.

Vanaf het Willemsplein komt men via Korenstraat op de Korenmarkt en vanaf het Nieuwe Plein via de Hoogstraat. Vanaf de binnenstad vormt de Pauwstraat de toegangsweg naar de Korenmarkt.