Park Gulden Bodem

Het park Gulden Bodem tegenover Huis Zijpendaal is feitelijk de overtuin van het landgoed Zijpendaal, dat de familie Brantsen in de loop van de tijd aan de bovenloop van de Sint Jansbeek verwierf.

Al in 1920 was een deel van het gebied noordelijk van de Van Heemstralaan verkocht voor woningbouw. Boven op de heuvel stond villa Het Jachthuis (De Kleine Zijp). Verder bestaat het landgoed uit een parkgedeelte met gazons, bezet met boomgroepen en heesters aan de zuidoostzijde en een aansluitend bosgedeelte met landerijen tot aan de Schelmseweg. In tegenstelling tot Zijpendaal en Sonsbeek heeft het park geen waterpartijen.

Op de plaats van de huidige parkeerplaats, tegenover Huis Zijpendaal, stond een bij het landgoed behorende oude boerderij, die in 1965 is gesloopt. Vlak daarbij stond een rentmeesterswoning die ook is gesloopt.

In 1958 werd de Gulden Bodem aangekocht door de gemeente Arnhem. Het Jachthuis is aanvankelijk nog gebruikt als schoolgebouw, maar werd tenslotte ook gesloopt. Alleen een klein bijgebouw, het koetshuis, dat schuin achter het hoofdhuis stond, bleef gespaard. Heel bepalend bij de noordelijke ingang van het park zijn de drie monumentale kastanjebomen.
De naam van het park is afkomstig van de ondergrond, het voedingsrijke löss.

Op het gazon dat de plaats van het huis inneemt, werd in 1986 een groot plastiek geplaatst van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson, die een ontmoeting tussen cultuur en natuur tot uitdrukking wil brengen. De beeldhouwer wilde de plek weer een eigen identiteit geven.