Pierre Janssen

De Arnhemmer die, via het medium TV, als eerste kunst onder de aandacht van Nederlanders bracht.

©Wikipedia

©Wikipedia

Pierre Janssen geboren in Arnhem op 19 september 1926, zoon van een ulo-leraar, was journalist, televisiepresentator en museumdirecteur. Hij woonde samen met Eva Schaap, zij kregen drie kinderen. Later was hij partner van Rie de Boois.

Tussen 1946 en 1956 werkte Janssen als journalist bij het (nu niet meer bestaande) dagblad Het Vrije Volk. Janssen werd daarna de conservator (beheerder van de kunstverzameling) van het Stedelijk Museum Schiedam. Hij probeerde het brede publiek te interesseren voor kunst door het geven van lezingen. In 1962 verliet hij Schiedam en werd lid van de kunstredactie van dagblad
Het Parool. Inmiddels was hij al presentator geworden van het tv-programma Kunstgrepen.
In 1965 werd hij directeur van de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam. Van 1970 tot 1982 was hij directeur van het Gemeentemuseum Arnhem. Dit museum heet nu Museum Arnhem.

© ArendtsFotografie

© ArendtsFotografie

Pierre Janssen was van 1959 tot 1972 (en ook daarna) in heel Nederland ongemeen populair dankzij het door hem gepresenteerde tv-programma Kunstgrepen; een programma van de AVRO. Het programma trok gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending en er werden ongeveer 100 afleveringen uitgezonden.
Pierre bracht als eerste in Nederland kunst onder de aandacht van iedereen en vond zelf dat dat ook moest. Kunst is niet voor een select gezelschap maar voor iedereen. Kunst moet een feest zijn en moet iedereen kunnen verrijken.
Hij was op zich al een markante figuur: een lange magere man, statisch in zijn presentatie, hij toonde emoties en had sterk trillende handen. Je zag dat hij door kunstwerken werd ontroerd en de kijker van het tv-programma en de bezoeker van het museum in Arnhem lieten zich ontroeren door deze zeer enthousiaste, nerveuze en menselijke persoon.
Deze persoonlijke eigenschappen droegen bij aan zijn populariteit en aan de populariteit van het programma Kunstgrepen. De grootste bijdrage van Pierre Janssen is toch wel het feit dat hij kunst in Nederland toegankelijk heeft gemaakt voor iedereen.

©Wikipedia

©Wikipedia

Pierre Janssen ontving in 1961 de Zilveren Nipkowschijf voor zijn televisiewerk (samen met de regisseur Leen Timp). In 1988 was hij de eerste gast in het VPRO tv-programma Zomergasten.
Na zijn actieve leven bleef Pierre Janssen in het hele land lezingen over kunst geven. Hij stierf op 27 oktober 2007 in Kerk-Avezaath, 81 jaar oud.

Op dit moment is er de tentoonstelling ‘In de greep van de Kunst’ in Museum Arnhem gewijd aan Pierre Janssen, tot 15 oktober 2017. Kijk op www.museumarnhem.nl