Rijkerswoerdse plassen

Grenzend aan de wijken De Laar en Rijkerswoerd ligt een recreatieterrein dat meer biedt dan alleen een plek van verkoeling op een warme zomerse dag. Het gebied maakt onderdeel uit van Park Lingezegen en omvat ruim 80 hectare grond. Bezoekers kunnen er wandelen, zwemmen, fietsen, vissen, fitnessen en hun honger stillen bij het aanliggende eetcafé De Woerd. Kan je er echt geen genoeg van krijgen en kan het water je niet koud genoeg zijn? Dan kun je je altijd nog inschrijven voor de jaarlijkse nieuwjaarsduik.

De plassen
Het gebied bestaat uit twee gescheiden plassen die zijn ontstaan uit zandwinning sinds eind jaren ’70. Het recreatiegebied is vernoemd naar de destijds nabijgelegen buurtschap. Men begon met de afgraving van de grootste (westelijke) plas en in de jaren ’80 volgde ook de oostelijke plas.

Wandelen
Diverse wandelroutes nemen u mee langs de plassen. Wandelnet heeft inmiddels 12 wandelroutes uitgezet onder de naam ‘Lingezegen te voet’ met afstanden die variëren van 3 tot 17 km. Enkele routes voeren de wandelaars een stuk mee langs de plassen. De wandeling ‘Ommetje Rijkerswoerdse Plassen’ betreft een traject van 4,5 km om de plassen heen.

Fitness
Sinds de officiële opening op 5 juni 2015 beschikt het recreatieterrein over een Outdoor Fitness Zone. De gratis toegankelijke toestellen zijn gerealiseerd door UitÒwaarde en bieden zowel apparaten voor krachttraining als atletiek. Het fitnessterrein is geschikt voor iedereen ouder dan 16 jaar en is laagdrempelig door de uitleg die bij de toestellen hangt. Met een oppervlakte van bijna 500 m2 (22 x 22 meter) betreft dit de eerste Outdoor Fitness Zone van dit formaat. Inmiddels wordt het terrein ook gebruikt voor personal training.

Groepsactiviteiten
Gevestigd aan het water ligt Van Amerongen training en buitensport. Dit bedrijf biedt vele mogelijkheden voor groepen van bedrijven, scholen en andere instellingen, maar ook voor particuliere groepsuitjes. Ga met je team boogschieten, kajakken, vlotten bouwen, stort je op de survivalbaan, of neem deel aan speciale teamgames om je vermogen tot samenwerking te testen.

Overige faciliteiten
Dagrecreatie met speeltoestellen houdt jong en oud actief. Kinderen kunnen zich uitleven bij de watergoot, op het duikvlot of het speelveld. In de zomer neem je vanuit de ligweides een duik in het verkoelende water en kan je je naderhand schoonspoelen onder een van de aanwezige douches.

Festivals
Regelmatig dienen de Rijkerswoerdse plassen als festivalterrein. In april 2017 vond voor het eerst ‘Food & Goodies’ plaats op deze locatie. Met foodtrucks en andere kraampjes werd jong en oud bij elkaar gebracht. Ook verschillende muziekfestivals zijn gehouden aan de plassen.