Station Arnhem Centraal

In 1997 werd het project Arnhem Centraal gestart, met als doeleinde om onder andere de capaciteit van de reizigersstroom van 38.000 naar 110.000 per dag te vergroten. Onder dit bouwproject viel een nieuwe bus- en treinstation, een nieuwe parkeergarage, kantoortorens (ook wel de Rijn torens genoemd), winkels en woningen in de directe omgeving. Het prachtige transferhal werd ontworpen door Nederlands architect Ben van Berkel. Na een relatief lange bouwtijd werd het nieuwe OV-terminal op 19 november 2015 feestelijk geopend door o.a. staatssecretaris Sharon Dijkma van Infrastructuur en wethouder Gerrie Elfrink. Sindsdien heet het station officieel “Arnhem Centraal”.

Arnhem Centraal is het centrale spoorwegstation van onze Gelderse hoofdstad, en dient als een belangrijk knooppunt van het openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het spoorwegverkeer met Duitsland. Het station is maar liefst het elfde station van Nederland en werd voor het eerst op 14 mei 1845 geopend, die in 1867 werd vervangen door een nieuw station, waarna in 1954 op deze plek het station van architect H.G.J. Schelling werd geopend.

Architect Ben van Berkel is de co-oprichter van UNStudio (United Network), een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Ben van Berkel heeft in zijn succesvolle carrière wereldwijd talrijke projecten op zijn naam staan, waaronder het Mercedes-Benz museum in Stuttgart, de Erasmusbrug in Rotterdam, en het Agoratheater in Lelystad. In 2015 won de nieuwe transferhal van het station de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw.