Theater aan de Rijn

Vlakbij Rozet, eenvoudig te vinden achter het Feestaardvarken, bevindt zich het oudste theater van Arnhem. Op 9 december 2016 opende Theater aan de Rijn na renovatie opnieuw haar deuren en biedt ruimte aan theater, dans, muziek, literatuur, horeca en debat.

Theater met geschiedenis
Het theater werd gebouwd in de negentiende eeuw en heeft sindsdien diverse functies gehad. Van oorsprong diende het pand als theater en feestzaal voor de Vrijmetselaars van Arnhem en omstreken. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werd het gebouw gebruikt door de Volksuniversiteit, gevolgd door Theater van het Oosten en toneelgroep Kees Co.
Pas in de 21e eeuw begon het theater richting haar huidige vorm te kruipen en kreeg productiehuis Generale Oost (vóór de fusie) een plek in het theater.

Verbouwing
De verbouwing is het resultaat van een samenwerking tussen architect Addy de Boer (NEXIT architecten) en bouwbedrijf Scheerder. De renovatie zorgde onder andere voor een nieuwe ingang met glazen pui en een terras aan de achterzijde van het pand. De nieuwe ingang bevindt zich aan het Bartokplein en verenigt het gebouw des te meer met het Aardvarken en Rozet. De toegankelijkheid wordt sterk bevorderd in vergelijking met de originele ingang in het steegje aan de Rijnstraat.

Het huidige theater bevat een foyer en twee zalen, waarvan de bovenzaal voorzien is van tension grid: een beloopbaar net van staalkabels boven de zaal waaraan schijnwerpers en luidsprekers gemonteerd zijn. Een belangrijk voordeel van tension grid is dat technici niet door de zaal hoeven te lopen, maar tijdens repetities van bovenaf aanpassingen kunnen verrichten. De benedenzaal bevat een inschuifbare tribune die het mogelijk maakt te spelen met de opstelling van het publiek.

Huidige doel en functie
Het veelzijdige theater is onderdeel van De Nieuwe Oost en biedt tegenwoordig podium aan een belangrijk deel van hét productiehuis van Oost-Nederland. Voorstellingen van Generale Oost theater en dans – inmiddels onderdeel van De Nieuwe Oost – worden in dit theater opgevoerd.

Voor De Nieuwe Oost ligt de focus op aanstormend talent: jonge theatermakers, choreografen, schrijvers en muzikanten. Zij krijgen begeleiding in hun proces richting de praktijk. De Nieuwe Oost is het resultaat van een samenwerking tussen de drie productiehuizen van Gelderland en Overijssel: theater- en dansproductiehuis Generale Oost (Arnhem), popproductiehuis Oost-Nederland (Deventer) en literair productiehuis Wintertuin (Nijmegen).

Dat de focus ligt op beginnende theatermakers blijkt onder andere uit de mogelijkheden die geboden worden aan studenten van ArtEZ. Studenten krijgen de mogelijkheid bezoekers te vermaken met (gratis) voorstellingen waarbij de feedback naderhand aan de bar minstens zo belangrijk is als de uitvoering zelf.

Samenwerkingsverbanden tussen De Nieuwe Oost en andere theatergezelschappen blijken onder andere uit optredens in samenwerking met Introdans.