Velperplein

Dit plein tussen de Velperbinnen- en Velperbuiten- singel en aan de andere kant de Jansbinnen- en Jansbuitensingel vormt voor het autoverkeer een onderdeel van de doorgaande route, maar is voor het wandelend en fietsend publiek een belangrijk overgangsgebied naar het winkelgebied.
Bepalend voor het plein is het imposante Musis Sacrum en in mindere mate het Rembrandttheater. Aan de zuidkant van het plein is een busstation en een tunnel naar de onderliggende parkeergarage.

Velperplein Monopoly

Het plein is ook bekend van het bordspel Monopoly.

Vóór de Tweede Wereldoorlog was de enige rivierovergang de schipbrug, die op de plaats lag van de huidige Nelson Mandelabrug. Deze plaats aan de oever van de Rijn, het Roermondsplein, vormde een centrale plek in het centrum van de stad. De bouw van de nieuwe Rijnbrug (nu John Frostbrug) bracht grote veranderingen in de loop van het verkeer en na de periode van wederopbouw na de Tweede Oorlog verplaatste het centrum zich geleidelijk aan naar het Velperplein.

Jarenlang heeft in het midden van het plein een muziektent gestaan. Aan de zuidkant werd in 1958/59 de eerste torenflat van Arnhem gebouwd, in de volksmond Nillmij-flat geheten (naar de reclameletters die aanvankelijk op de gevel van het pand stonden). Deze flat staat er nog steeds.