Vestagebouw

Oorspronkelijke functie: Verzekeringsmaatschappij
Adres:
Jansbuitensingel 5
Bouwjaar:
1930 (geopend in 1932)
Architect: Willem Diehl (1876-1959)
Architectuur: Neoclassicistisch
Opdrachtgever:
 N.V. Verzekeringsmaatschappij VESTA

Het Vesta gebouw is een markant, neoclassisistisch gebouw aan de Jansbinnensingel. Het werd in 1930 gebouwd in opdracht van een verzekeringsmaatschappij met de naam Vesta.
Vesta was de Romeinse godin voor huis en haard en veiligheid: een prima naam voor een verzekeringsmaatschappij dus!  Het gebouw is ontworpen door de Arnhemse architect Willem Diehl en kent, zoals de meeste van zijn werken, duidelijke Jugendstil invloeden.

Het interieur laat nog iets zien van de grandeur van vroeger, met name het trappenhuis direct achter de voordeur is indrukwekkend. Tussen de trappen bevindt zich een schitterend mozaïek, door het personeel geschonken aan de Vesta ter ere van een jubileum. Boven staan nog stijlvolle kantoormeubelen, er ligt dikke, rode vloerbedekking en er hangen zware gordijnen met gordijnkoorden. In een hedendaags kantoor vind je zulke dingen niet meer!

Boven de deur zijn in een zandstenen beeldhouwwerk van Gijs Jacobs van den Hof de zes Vestaalse maagden afgebeeld. Zij bewaken het haardvuur en waren daarmee voor Verzekeringsmaatschappij Vesta het ideale symbool: verzekering van huis en haard. Dat een goed huishouden vruchten afwerpt laten de twee vrouwenfiguren aan de zijkant zien. De beeldengroep, inclusief de twee beelden ernaast en de twee beelden boven op de gevel waren een cadeau van het personeel bij het 50 jarig bestaan van de verzekeringsmaatschappij. Het beeld rechts boven op de gevel heeft een sterke gelijkenis, in materiaal en uitstraling, met een ander standbeeld in Arnhem van Gijs Jacobs van den Hof: het standbeeld van Karel van Gelre op de Jansplaats.