Vitesse: helden uit het verleden

Vitesse is dè voetbalclub uit Arnhem. De club is opgericht in 1892 en werd in 2017 125 jaar jong. Niet alleen vierde Vitesse in 2017 haar 125e-verjaardag, maar won ook de KNVB-beker. Het winnen van die beker was de eerste grote prijs in haar bestaan. Vitesse won in De Kuip in Rotterdam met 2-0 van AZ – Alkmaar. De website van Vitesse (www.vitesse.nl) geeft alle informatie over de club.

Met deze rubriek wil Arnhem2day niet alleen de club eren, maar ook jullie, als supporter of als fan, de mogelijkheid bieden om stil de staan bij die ‘Arnhemse’ speler die volgens jullie van groot belang is geweest voor de club. Arnhem2day neemt een voorzet in deze rubriek met drie helden uit het verleden, te weten: Just Göbel, Charley Bosveld en Theo Bos.

© Dennis Zwaan


Just Göbel (1891-1984)
Marius (Just) Göbel komt als 6-jarige jongen met zijn ouders uit Nederlands-Indië naar Arnhem. In 1905 speelt hij zijn eerste wedstrijd voor Vitesse. Hij begint in het geel/zwart als linkshalf. In het seizoen 1908/1909  wordt hij de keeper van Vitesse, waar zijn witte shirt zijn handelsmerk wordt. Met Göbel maakt Nederland kennis met de moderne keeper. Tot dan toe was de keeper vooral een veldspeler die de bal ook met zijn handen mocht aanraken. Zo niet Just Göbel.

© Wikipedia

 

Hij gaat voor de ‘klemvaste bal’ en zijn lange lenige lichaam maakt het mogelijk naar de hoeken te duiken. Ook weet hij de bal van een aanstormende aanvaller van de schoen te plukken, nog nooit vertoond.
Met 22 interlands is hij voor Vitesse nog steeds de onbetwiste record international. Uit een interland met Engeland (Hull 1912) houdt hij de naam ‘The Dutch Magnificant’ over, vanwege zijn onwaarschijnlijke reddingen. Dat zijn aantal gespeelde interlands blijft steken op 22 komt door de 1e Wereldoorlog (1914-1918); tijdens die jaren worden er geen interlands gespeeld. In 1919, Just is dan 27 jaar, moet hij zijn loopbaan beëindigen vanwege toenemende bijziendheid. In 1923 komt hij nog een jaar terug als keeper bij Vitesse, om in één seizoen het gedegradeerde Vitesse terug te brengen naar de Eerste Klasse Oost.
Na zijn tijd bij Vitesse studeert hij geneeskunde en tussen 1938 en 1964 is hij huisarts in Arnhem. In 1984 overlijdt Just Göbel, 92 jaar oud.

© Wikipedia

 

Charley Bosveld (1941-1998)
Henk (Charley) Bosveld wordt op 10 juli 1941 in Velp geboren. Henk speelde in Velp bij VVO toen hij omstreeks 1958/1959 werd gescout door Sportclub Enschede. Voor Enschede speelde hij vijf seizoenen. Bosveld kreeg in die tijd zijn bijnaam Charley, vanwege zijn waggelend loopje waarmee hij veel weg had van de legendarische komiek (uit de stomme film) Charlie Chaplin. Henk/Charley speelde twee interlands voor Nederland; hij moest wel linksbuiten spelen (wat echt niet zijn ding was). Gewend om als spelverdeler te spelen, hield hij het na die twee interlands voor gezien. Van 1964 tot 1973 speelde Charley bij Sparta Rotterdam, met uitzondering van het seizoen 1968/1969 toen hij voor Vitesse uitkwam.  Met Sparta speelde hij twee seizoenen Europees voetbal, onder andere tegen Bayern München en Rode Ster Belgrado.

In 1973 werd Charley gekocht door Vitesse en speelde hij 6 seizoenen voor de club. Met Vitesse werd hij in 1977 kampioen van de Eerste Divisie. In 1979 nam Charley afscheid van Vitesse, hij was toen 38 jaar. In die tijd werd Charley door de supporters van Vitesse verkozen voor de Arnhemse Courant en De Gelderlander tot Vitesse-speler van de eeuw.  Charley Bosveld speelde in totaal 224 wedstrijden voor Vitesse en scoorde 72 keer.
Na zijn carrière was Henk/Charley eigenaar van een sportzaak aan de Van Muilwijkstraat, actief als hoofdtrainer in het Arnhemse amateurvoetbal en in dienst van Vitesse als technisch adviseur.
Op 6 augustus 1998 overlijdt Charley Bosveld aan de gevolgen van een hartinfarct op 57-jarige leeftijd.

© Wikipedia

 

Theo Bos (1965-2013)
Theo wordt snel na zijn geboorte (5 oktober 1965) geadopteerd door de familie Bos uit Arnhem. Theo woont met zijn adoptieouders op de Geitenkamp. Als jonge kerel heeft Theo aanleg voor voetbal en boksen. Hij voetbalt in het begin bij Sempre Avanti en bokst bij Muscular. Uiteindelijk kiest hij voor voetbal. In 1983 maakt hij de overstap van de amateurclub naar de profclub van Vitesse.

Theo, fysiek sterk, wordt ingezet als voorstopper. Als A-junior maakt hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het seizoen 1983/1984 tegen FC Wageningen (winst Vitesse 3-0). Theo Bos speelde als verdediger zijn gehele carrière voor Vitesse; totaal 15 seizoenen. Zijn laatste officiële wedstrijd voor Vitesse is 25 maart 1998 tegen NAC Breda (winst Vitesse 4-1).
De eerste zes seizoenen speelde Theo met Vitesse in de Eerste Divisie en hij wordt met de club in 1989 kampioen, de club promoveert dan naar de Eredivisie. Hij maakt de opmars van Vitesse mee.
Hij speelt in 1990 een KNVB bekerfinale mee tegen PSV (verlies Vitesse 1-0). Vitesse eindigt steevast de jaren daarna in de subtop van de Eredivisie en negen keer wordt deelgenomen aan het EUFA-Cup toernooi, met wedstrijden tegen onder andere Real Madrid, Parma en Sporting Lissabon.
Theo speelde in totaal 429 wedstrijden voor Vitesse en scoorde elf keer. Op 25 maart 1998 gaat Vitesse in haar nieuwe stadion Gelredome spelen en speelt Theo zijn allerlaatste competitiewedstrijd.

Na zijn carrière als voetballer begint zijn loopbaan als trainer. Hij gaat aan de slag als jeugdtrainer bij zijn club Vitesse, daarna als assistent coach bij het éérste elftal van Vitesse (onder Ronald Koeman). In 2005 wordt Theo (inmiddels dan al Mister Vitesse genoemd) hoofdtrainer van FC Den Bosch.
In januari 2009 wordt Bos hoofdcoach van Vitesse, maar in oktober 2010 wordt hij ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Daarna heeft hij nog een zeer kort avontuur bij Polonia Warschau.

Dan gaat Bos medio 2011 aan de slag bij FC Dordrecht, maar in januari 2012 wordt bij Theo alvleesklierkanker geconstateerd. In juli van dat jaar moet hij in Dordrecht opstappen vanwege zijn ziekte. Op 28 februari 2013 overlijdt Theo Bos, 47 jaar jong. Op 7 maart van dat jaar is er in het Gelredome een officieel afscheid van Theo Bos, Mister Vitesse. Er wordt besloten om het rugnummer 4 waarmee Theo speelde nooit meer te gebruiken.
Op 14 maart 2015 wordt een borstbeeld van Theo Bos onthuld op het trainingscomplex van Vitesse op Papendal. Supporters van Vitesse hebben dit samen met de club mogelijk gemaakt. De tribune Zuid in het Gelredome draagt de naam van Theo Bos.

Tot zover onze nieuwe rubriek ‘Vitesse: Helden uit het Verleden’.
Stuur jouw bijdrage voor deze rubriek aan redactie@arnhem2day.nl.
De redactie behoudt zich het recht voor jouw bijdrage te weigeren als er sprake mocht zijn van weergave van onjuiste feiten, niet respectvolle inhoud of belediging.