Willemsplein

Dit plein is een belangrijk doorgangsgebied voor het autoverkeer en daarnaast vormt het de verbinding tussen het station en de binnenstad. Het plein is in het begin van de 19e eeuw aangelegd aan de voorzijde van de Willemskazerne. Prominente gebouwen aan dit plein zijn het Luxortheater, het zogenaamde Dudok-gebouw, het gebouw Royal en aan de oostzijde de Fromberghuizen.

De aan de noordkant van het plein gelegen Zypsche Poort vormt de doorgang naar het Park Sonsbeek ten noorden van de stad. Midden op het plein staat het bronzen hert, een ontwerp van François Pompon. Tot 1960 waren er voetgangerstunnels onder het Willemsplein in gebruik. Vanwege  het gevoel van onveiligheid zijn deze tunnels afgesloten. In de jaren negentig van de vorige eeuw is er een verkeerstunnel aangelegd vanaf het Willlemsplein, onder het Nieuwe Plein door, naar het Roermondsplein, de Willemstunnel.

Aan de oostzijde van het plein, op de plek van de huidige AKU-fontein, stond ooit de HBS, die in 1866 in gebruik was genomen en in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd. Na de oorlog werd het gebouw gerestaureerd, maar in 1959 werd het afgebroken en verhuisde de school naar nieuwbouw in de Thorbeckestraat. Op de plek van de school werd de AKU fontein aangelegd, een geschenk van de AKU (thans Akzo) aan de stad Arnhem. Achter de oude school aan het Willemsplein lag de Willemskazerne die in 1837 was gebouwd. Het korps Rijdende Artillerie, in de volksmond de Gele Rijders genaamd, was hier gelegerd.

Willemskazerne - Arnhem2Day - Geldersarchief

Willemskazerne – Geldersarchief

Op 17 september 1944 was de kazerne het eerste doelwit van geallieerde bommenwerpers, die de Slag om Arnhem inluidden. De kazerne brandde geheel uit en werd in 1945 gesloopt. Na de sloop werd het plein verbreed en achter de oude stallen de Looierstraat aangelegd om te zorgen voor een verbinding tussen het Willemsplein en het Velperplein.