Monopoly Arnhem

Monopoly is een bekend spel dat veel mensen wel eens hebben gespeeld. Parker Brothers (uitgeverij Hasbro) bracht dit spel in 1935 op de markt in Noord Amerika. Het spel was een idee van Charles Darrow, die zich op zijn beurt weer had laten inspireren door het bordspel The Landlord’s Game van Elisabeth Magie.

Het bordspel werd al snel zeer populair en in 1936 werden de rechten voor de verkoop in Engeland gekocht door de firma Woddington. Vanaf 1936 werd de Engelstalige versie van Monopoly voor Nederland geïmporteerd door de Engelse warenhuisketen Perry & Co.
Sinds 1866 had Perry & Co een warenhuis in Amsterdam aan de Kalverstraat, gespecialiseerd in reisartikelen, speelgoed en (later ook) sportartikelen. Dit warenhuis was eigendom van de familie Verster en Joseph Perry. Perry & Co had in Nederland ook nog vestigingen in onder andere Den Haag en Arnhem.

Tijdens de 2e Wereldoorlog stopte de import van spellen en na 1945 kwam Frederik Verster met een door hem bedachte Nederlandse versie. De versie kende in tegenstelling tot de Amerikaanse en Engelse versie geen straten uit één stad maar uit meerdere steden. Verster nam de steden in het spel op waar Perry een vestiging had; in dit geval Arnhem dus. In Arnhem was/is Perry gevestigd aan de Ketelstraat. Daarnaast kwamen andere straten in de betreffende stad in aanmerking welke een winkelfunctie hadden en die in de directe omgeving van de vestiging lagen. Voor Arnhem de Steenstraat en het Velperplein.

Er zijn vandaag de dag diverse Nederlandstalige versies van Monopoly in omloop, zoals Van Dam tot Dom. In die versie zijn voor Arnhem vermeld de Korenmarkt, het Openluchtmuseum en Stadion Gelredome. Er is ook een speciale versie Monopoly Arnhem, maar die is op dit moment (tijdelijk?) niet meer verkrijgbaar. Er is ook een versie voor de ipad.
Perry Sport is nog steeds gevestigd in de Ketelstraat.

Laten we nog even stilstaan bij de namen Ketelstraat, Velperplein en Steenstraat. Waar komen die namen vandaan? Volgens Arnhemse bronnen heet de Steenstraat tot het jaar 1301 Steenweg en daarna Velpersteenstraat, op zich begrijpelijk want die straat leidt naar (via nu de Velperweg) Velp.
Het Velperplein leidt naar de weg naar Velp, ook duidelijk.
Voor de naam Ketelstraat vinden we geen verklaring. Misschien verwijst het woord ketel naar ketellapper, een in Nederland uitgestorven beroep. Een ketellapper repareerde keukengerei waaronder ketels. Een verwant beroep is die van koperslager. Frappant is dat begin van de 20e eeuw een koperslagerij is gevestigd aan de Ketelstraat 36a, het geboortehuis van de Bekende Arnhemmer Mr. Hendrik Willem Dullert (1817-1811).

En voor dit moment: terug naar AF.

Je kunt het spel hier online bestellen. De speciale editie is ook te koop op een aantal plekken in de stad waaronder Burgers Zoo en Intertoys.

Steenstraat

Velperplein

Ketelstraat

Monopoly Arnhem