Arnhemse meisjes

Arnhemse meisjes zijn koekjes die wat weg hebben van krakelingen. In 1829 had Bakker Hagdorn een bakkerij aan de Grote Oord (firma van Zalinge). Hij ontwikkelde een ovaal knapperig koekje, gemaakt van gerezen gistdeeg en rijkelijk bestrooid met suiker. Niet alleen in Arnhem was het koekje een groots succes maar in heel Nederland kwam je het koekje tegen. Het werd in veel gevallen iets anders gemaakt: dikker, boller en niet gemaakt van gistdeeg, maar van bladerdeeg.

Zie hier één van de Recepten:

Arnhemse Meisjes

Arnhemse Meisjes

Voor 10 stuks
Duur 45 minuten

5 plakjes bladerdeeg
150 g suiker
Tip: 1/2 tl kaneelpoeder

Extra nodig:
bloem om te bestuiven
deegroller
bakpapier
bakplaat
stekervorm

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkbank uit tot een plak van circa 0,5 centimeter dik. Steek er met de stekervorm rondjes uit. Maak een hoopje suiker op het aanrecht, leg de rondjes bladerdeeg erin en bestrooi ze met suiker. Rol de rondjes in de suiker uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het bladerdeeg circa 25 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bak de Arnhemse meisjes in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.