TODAY Proefstukken metselwerk voor de Sint-Jansbeek

Proefstukken voor de Sint-Jansbeek - ArendtsFotografie

21-09-2016 – Vanaf 2017 zal de Jansbeek weer zichtbaar zijn in de binnenstad. De beek, die in de 19e eeuw deels ondergronds is gebracht, zal bovengronds vanuit de Beekstraat via de Broerenstraat en de Nieuwstraat in de Rijn gaan stromen. Hiermee gaat de wens van veel Arnhemmers in vervulling om de historische Sint Jansbeek weer terug te brengen in de stad.

Door het bovengronds halen van de Sint Jansbeek wordt de binnenstad levendiger. Een aantrekkelijk stadshart waar het prettig is om te zijn. Zie hierboven de proefstukken van hoe het eruit komt te zien.

Zie hieronder de publicatie van Gemeente Arnhem:
Sint Jansbeek weer zichtbaar in de stad

De bovengrondse Sint Jansbeek gaat weer zichtbaar stromen in de Beekstraat via de Broerenstraat en de Nieuwstraat naar de Rijn.

Planning

Er is een ontwerp gemaakt in samenwerking met het Arnhems landschapsarchitectenbureau Poelmans Reesink. In het najaar van 2016 worden de kabels en leidingen verlegd. Aan het eind van dit jaar gaat de aannemer aan de slag met de daadwerkelijke aanleg van de beek. De aanleg gebeurt in fasen,  ook om  bereikbaarheid voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad te garanderen. Naar verwachting duurt de aanleg ongeveer een jaar en stroomt de beek vanaf eind 2017 weer door de stad. Op het Kerkplein zijn proefstukken van het metselwerk van de beekbak geplaatst.

Betekenis Sint Jansbeek voor de stad

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet de rivier de Rijn, maar de Sint-Jansbeek die aan de basis heeft gestaan van het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Arnhem. De Jansbeek was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste levensader van Arnhem. Het is altijd een open stroom geweest, maar het gedeelte in de binnenstad werd ondergronds gebracht toen in de 19de eeuw de singels werden gedempt. De stroom vanaf de bron in Zijpendaal door het Park Sonsbeek is nog steeds open.

Voor het project Jansbeek werkt de gemeente samen met het Waterschap Rijn en IJssel.
Bron: Gemeente Arnhem