TODAY Synagoge in beeld

, ,

In de Pastoorstraat staat de Arnhemse synagoge. De meeste dagen van het jaar is het gebouw gesloten, er vinden nog maar weinig diensten plaats en je kunt er als voorbijganger ook niet zomaar naar binnen. Maar op sommige momenten, zoals tijdens Open Monumentendag, kun je het gebouw toch van binnen bekijken. Bovendien organiseert de Volksuniversiteit Arnhem elk jaar een rondleiding door de synagoge. Afgelopen woensdag was ik als redactielid van Arnhem2Day van de partij bij zo’n rondleiding.

02-synagoge

 

De belangrijkste reden dat het gebouw er meestal verlaten bij staat, is dat er nog maar drie Joodse gezinnen in Arnhem zijn, zo werd ons verteld. De meeste mensen vertrekken naar de Randstad en ook gaat niet iedereen meer elke week naar de synagoge. Er kan alleen een dienst gehouden worden als er minimaal tien mannen van dertien jaar (de bar mitswa leeftijd) of ouder aanwezig zijn en dat aantal wordt dus vaak niet bereikt. Gelukkig is het gebouw nog wel in goede staat, alles ziet er keurig onderhouden uit, maar de vraag is hoe het in de toekomst verder moet.

Tijdens de rondleiding werd veel verteld over de geschiedenis van het gebouw en de gebruiken van het Jodendom. Een leerzame middag en weer een stukje Arnhem leren kennen.

10-overzicht